All Examination Questions
HHH
Subject: Computer Network
Exam: Bangladesh Communication Satellite Company Limited
Semi annual, so Interest rate= 5/2%=2.5%Total Interest= 2.5%*5000 + 2.5%*4500 + 2.5%*4000 + 2.5%*3500 + 2.5%*3000 + 2.5%*2500 + 2.5%* 2000 + 2.5%*1500 + 2.5%*1000 + 2.5%*500=2.
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Krishi Bank
Let, Investment be X and Wages be YATQ.X +Y= 5000 ....(i)2X + 1.5 Y= 8000....(ii)Now, 2*(i)-(ii)=>we get,x=1000 and Y=4000Ans: Investment= 1000
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Krishi Bank
20 men can do in 30 days1 man can do 30*20=600Let,20men can do in X days1 men can do in 20 daysAgain,20-5=15men can do in 35-X days1 men can do in
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Krishi Bank
Let, total distance be X kmATQ, x/5 -7/60 =x/6 +5/60 [Time=distance/Speed]x= 6 km
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Krishi Bank
Let, Apple, Peaches and Grapes 6x, 5x and 2x respectively.Apple=39* (6x/13x)=18Grapes= 39*(2x/13x)=6Difference= 18-6=12 (Ans)
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Krishi Bank
Let The C.P be Tk. xThen S.P=x+x*25%=1.25xWhen C.P 20% reduced, new cost=x-x*20%=0.80xNew S.P=0.80x+0.80x*30%=1.04xATQ,1.25x-1.04x=10.50x=50
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Bank
By adding,we getIn1day 2(A+B+C)work=(1/18+1/24+1/36)=1/8 portionIn 1 day (A+B+C)=1/16So A,B and C together can finish the work 16 days.In 1 day A work=(A+B+C)-(B+C)
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Bank
In 3 years,Shakil’s investment = Tk. (25,000×3 + 10,000×2 + 10,000×1) = Tk. 105000Raihan’s investment = Tk.(35000×2) = Tk. 70000Jafor&
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Bank
Given that4 engines of latter type = 3 engines of former typeSo 8 engines of latter type = (3/4)×8 = 6 enginesNow,In 8 hours 9 engines consume 24 metric tones
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Bank
Let, the amount invested in Scheme B = Tk.100xSo, the amount invested in Scheme C = Tk.(100x ×240%) = Tk. 240xHere,The amount invested in Scheme C = 150% of the amo
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bangladesh Bank
LetThe number be PQuotient be XFirst casewhen divided by 4 quotient is X and remainder is 1So P= 4x+1........(1)Second caseLet Quotient be Z
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Janata Bank Limited
100 Men 40 days done 1 portion W100 Men 35 days done 35/40«»«»«=7/8 portionRemaining work=(1-7/8)=1/8 portionRemaining days=(40-
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Janata Bank Limited
Let,The number of workers in the office is xFemale=x/3 Female + Married=1/2 of x/3=x/6 portionFemale + Married+ Children=(1/3 of x/6)=x/18
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Janata Bank Limited
The sum of WeightA+B+C = 84×3 = 252 kg------(1)If D join,total Weight ofA+B+C+D = 80×4 = 320 kg----(2)So, the weight of D=320 - 252 = 68 kgA
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Janata Bank Limited
Let, the real cost of the goods = Tk.100xAt 15% profit,Showing price by dishonest merchant =115% of Tk.100x=Tk.115xAt 10% loss,Selling price=90% of Tk.115xPro
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Janata Bank Limited
1 day work of A =1/303 day work of A =3/30=1/101day work of B = 1/151 day work of C =1/103 days work of (A+B+C)= 1/10+1/15+1/10=(3+2+3)/30=8/30
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Agrani Bank Ltd. Officer(ICT) 2017 Written
Let,First train travelled=x km 2nd train travelled=(x+60) kmTotal distance=x+x+60=2x+60 kmAccording to the question,x/16 = (x+60)/21Or, 21x = 16
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Agrani Bank Ltd. Officer(ICT) 2017 Written
Sakib and Labib borrowed Tk.X & Tk.Y respectively.According to the question,X+ X of 20%*3=Y+Y of 20%*2Or,X+60X/100 =Y +40Y/100Or,160X/100=140Y/100Or, 160X
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Agrani Bank Ltd. Officer(ICT) 2017 Written
Breadth of rectangle=x mAnd length of Rectangle= 3x mAccording to the question,3x^2 = 1200x= 20Width of rectangle=20mLength of rectangle = 60mPeri
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Agrani Bank Ltd. Officer(ICT) 2017 Written
Population increased = 262500-175000= 87500Per year increased = 87500/10= 8750% increased = 8750*100/175000=5%
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Pubali Bank Limited
Let, C invests = Tk. 3xB invests = Tk. 3x *2/3 =Tk. 2xA invests = Tk. 2x*3=6xThen, A:B:C=6x:2x:3x=6:2:3Sum of the ratio=6+2+3=11So the share of B = Tk.66000*2
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Pubali Bank Limited
Cost price of the article=100 TK*6% profit first selling price=(100+100 of 6%)=106TK*4% less cost price=(100-100 of 4%)=96 TK*12.5% profit second selling pric
Subject: Engineering Mathematics
Exam: MODHUMOTI BANK
Let,Total portion work be 1 portion(A+B+C) 1 day do the job =1/2 portionB & C 1 day do the job=(1/5+1/4) portion=9/20 portionSo,A 1 day done t
Subject: Engineering Mathematics
Exam: MODHUMOTI BANK
1/ (2x-5) + 1/ (2x-11) = 1/(2x-7) + 1/(2x-9)Or, 1/ (2x-5) - 1/(2x-7) = +1/(2x-9) – 1/(2x-11)Or, (2x-11-2x+5) / (2x-5) (2x-7) = (2x-11-2x+9) / (2x-9) (2x-11)Or, -2 /
Subject: Engineering Mathematics
Exam: MODHUMOTI BANK
Let the width of the rectangular field = x m and length = 1.5x m According to the question 1.5x * x*1.9 = 10260 Or, x^2 = 3600 Therefore, x = 60 So, width = 60m, length = 90mPerimete
Subject: Engineering Mathematics
Exam: MODHUMOTI BANK
4/(2x+3) + 15/(5x+4) = 35/(7x+6) Or, 4/(2x+3) + 15(5x+4) = 21/(7x+6) + 14/(7x+6) Or, 4/(2x+3) - 14/(7x+6) = 21/(7x+6) – 15/(5x+4) Or, (28x+24-28x-42)/ (7x+6)( 2x+3) = (105x+84-105x-9
Subject: Engineering Mathematics
Exam: MODHUMOTI BANK
Let, he walks x km and run (10 – x) km According to the question x/7 + (10-x)/12 = 1hr 15mins Or, (12x + 70 – 7x)/84 = 1+15/60 Or, 70 + 5x = 1.25*84 = 105 Or, 5x = 35Or,
Subject: Engineering Mathematics
Exam: MODHUMOTI BANK
Remaining work = 1 - 1/8 = 7/8Remaining number of days = 120-24 = 96to do 1/8 of the work in 24 days, he needs = 160 workersto do 7/8 of the work in 24 days, he needs = 1
Subject: Engineering Mathematics
Exam: United Commercial Bank Limited
Interest of 10 years = 600 tkinterest of 1 year = 600/10 = 60 tkif the principal is trebled, the interest will also be trebled.So, total interest in 10 years = (interest
Subject: Engineering Mathematics
Exam: United Commercial Bank Limited
Let, Length=3x , Breadth=2xFrom the question, 60 minutes the man cover=12km=12000 mSo, In 8 minutes the man cover=[(12000*8)/60] =1600 metersPerimeter of the rect
Subject: Engineering Mathematics
Exam: City Bank
Given that, The length of the field=90 feetPossible length of the rectangle = 90-(5*2) = 80 feetPossible Width of the rectangle = 66-(5*2) = 56 feetPossible trees in row
Subject: Engineering Mathematics
Exam: City Bank
Given that,4A+5B= 27Or, A = (27-5B)/4……. (i)Also given that A &B are two positive integers. So, we can put the value of B=1, 2, 3If B= 1 then, the
Subject: Engineering Mathematics
Exam: City Bank
Total amount= (400+500) =900 Tk.Total interest= (994.5-900) =94.5 Tk.3.5% interest rate, 400 Tk. 1/2 years interest = [(7×400)/ (2×100×2)] = 7 Tk.Remain
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bank Asia
Let the width of the rectangular field = x m and length = 1.5x m According to the question 1.5x * x*1.9 = 10260 Or, x^2 = 3600 Therefore, x = 60 So, width = 60m, length = 90mPerimete
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bank Asia
Total Interest= 5%*5000/2 + 5%*4500 /2+ 5%*4000/2 + 5%*3500 /2+ 5%*3000 /2+ 5%*2500/2 + 5%* 2000/2 + 5%*1500 /2+ 5%*1000/2 + 5%*500 /2 =687.5 Tk.
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bank Asia
Let cp of 12 candies = P So.. (P-10)/P= x/100 -----(i) and (12-P)P= x/100 -----(ii) From (i)&(ii) (P-10)/P=(12-P)/P So P= 22/2= 11 Put t
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Bank Asia
Let, First day rate=x km/h 2nd day rate=(x+5)km/h 2nd time taken=y hrs So,First day time taken=(y+3)hrs A/Q, y+(y+3)=7 Or, y=2 Secon
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Dutch-Bangla Bank Ltd
Here, The Number of Students has, Less than 6 marbles=10 More than 7 marbles=10 More than 8 marbles=4 Let, The Number of Students has more than 5 le
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Dutch-Bangla Bank Ltd
Selling price of Red balls=50*48=2400 Selling price of Black balls=50*48=2400 Total selling price=4800tk CP of Black balls=(2400*100)/80 =3000 Tk CP of Red
Subject: Engineering Mathematics
Exam: Dutch Bangla Bank Limited
Interviews Subjects